Aralık 19, 2021

Bir toprağınız ve büyütmeyi planladığınız nefis bitkileriniz var diyelim. Görsellerde gördüğünüz muhteşem ve profesyonel bir şekilde büyütülen bitkilerle sizin bitkileriniz arasında neden bu kadar fark var dersiniz. Onları bu kadar güzel gösteren ve sağlıklı büyümesini sağlayan şey nedir?

Profesyonel yetiştiriciler, bitkilerin mevsimlere ve dönemlere göre neye ihtiyaç duyduklarını bilirler. Böylece kimyasal gübre ile doğru oranlarda besleme yapabilirlerdi. Bitkilerin takvimine uygun şekilde 2. haftasında veya 7. haftasında belirli ölçülerde gübre hazırlanır. Bu gübreler nitelikleriyle beraber doğru bir karışımla hazırlanıp hafta içinde de en iyi gelişimi elde etmek mümkün hale geliyordu.
Fakat bu sistem pek çok bilgi ve tecrübe istediği için, hem de kişileri zorladığından daha pratik çözümler üretilmektedir. Az tecrübeli kişiler için ya da bitkilerini hızlı ve verimli şekilde büyütmek isteyenler için son derece uygun olan bir gübre çeşidi olan; yavaş salınımlı gübreler sizin için doğru tercih olacaktır.

Yavaş Salınımlı Gübre: Akıllı Gübre Nedir?

Yavaş salınımlı gübre, yani akıllı gübre; günümüzde kullanılan organik gübre türlerinin çok daha dışında bir türdür. Akıllı gübre ne işe yarar derseniz, ilk olarak işçilik hatalarından sizleri kurtararak büyük tecrübeler ve bilgi sahibi olmanıza gerek kalmadan bitki yetiştirme konusunda uzmanlaşmanızı sağlar. Elbette ki tamamen profesyonel bir yetiştirici olmanız daha uzun süreler almaktadır. Ancak akıllı gübreler, bu konuda toprağa yapılacak birçok işi kolayca yaparak size neredeyse hiçbir iş bırakmamaktadır. Birçok hatadan, zamanlamayı kaçırma dertlerinden sizi kurtararak bitkinin yetişme sürecinde yavaş salınımlı gübre niteliği taşıyarak hem iç hem de dış mekanlarda yetiştirmek istediğiniz bitkiler için gerekli ortamı sağlayacaktır.

Akıllı Gübre Ne İşe Yarar?

Akıllı kaplamasından dolayı, yavaş salınımlı gübre olarak adlandırılan bu gübreler, topraktaki suyun nem oranını ve sıcaklığını bilerek, buna göre bitkiye en iyi besin maddelerini vermektedir. Görüntüsü boncuk gibi olan bu gübrelerin kaplaması üzerindeki granüllerin aslında bitkinin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri kapsamasıyla yakından alakalıdır. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu tüm besin maddeleri, bu boncuk gibi görünen gübrelerde saklıdır. Her sezonda ve dönemde de bu gübreler en iyi şekilde bitkilerinizin büyümesini ve gelişmesini sağlar. Bahar başında azot isteyen bitki, hava ısındığında fosfor ve potasyum isteğiyle sizi karşı karşıya bırakacaktır. Sizin de bu döngüleri iyi takip edip, bitkilerinizin isteklerine karşılık vermek için doğru zamanı kollamanız gerekmektedir.

Akıllı gübre modelleri, toprağın suyu ve nemi algılamasıyla beraber mevsimdeki toprak sıcaklığına uygun olarak bitkinin ihtiyaç duyduğu besinleri kendisi verir. Bu sayede gereksiz yere gübreleme yapmayarak doğru zamanda ve ihtiyaç anında bitkilerin yardımına koşar. Bitkinin ve toprağın, hangi dönemlerde neye ihtiyacı olduğunu yavaş salınımlı gübre kolayca algılar. Böylece sizin toprak için fazlaca işlem yaparak yorulmanıza gerek kalmaz. Gübreleme sonucunda ise son derece muntazam bitkilere ve ürünlere sahip olabilirsiniz. Akıllı gübreleri yılda bir kez uygulamak yeterli gelecektir.

Yavaş Salınımlı Gübre: Akıllı Gübre Nasıl ve Ne Kadar Kullanılır?

1 litre toprağa 2 tepeleme çay kaşığı kadar granül akıllı gübre eklenmelidir. Bu oran yeterli gelecektir. Sonrasında toprak yüzeyindeki gübreyi 2 veya 3 cm içeriye alacak şekilde toprakla karıştırmanız gerekmektedir. Ortalama 3 cm kadar derine aldığınız gübre, en iyi şekilde bitkinize yardımcı olmaya başlayacaktır. Ayrıca hiçbir şekilde bitkiniz yanmayacaktır. Yukarıdaki tarife uygun olarak aynı uygulamayı tüm saksı bitkilerinde ve sarkan sepet bitkilerinde de yapabilirsiniz.

Akıllı Gübre Ne Kadar Süre Kullanılır?

Gübrenizi hava almayacak şekilde saklarsanız bir sonraki dönemlerde de kolaylıkla kullanabilirsiniz. Yavaş salınımlı gübrelerin raf ömrü genel olarak 5 yıldır.